Herbaty i kawy świata – praktyczne porady
Jak zaparzać herbaty?
Herbaty powinny być zaparzane odpowiednio długo oraz we właściwej temperaturze. Tylko dobrze zaparzona herbata pozwala w pełni cieszyć się jej smakiem i aromatem. Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy zbiorczą informację, w jaki sposób należy zaparzać poszczególne gatunki herbaty.
Jak przechowywać herbatę?
Najlepsze do przechowywania herbaty są puszki metalowe lub szczelnie zamykane słoiki.
Oznaczenia herbat
Kupując w specjalistycznych sklepach herbatę często można spotkać się ze skrótem przed nazwą herbaty. Jest to nic innego jak skrót terminów angielskich oznaczających klasyfikację herbaty według wyglądu i rodzaju liści.
Wszystko o zielonej herbacie
Herbata zielona w medycynie chińskiej ma swoje znaczące miejsce już od ponad tysiąca lat. Chińczycy używają jej przy zaburzeniach trawiennych, bólach głowy, kłopotach ze wzrokiem (nieostre widzenie), zatruciach alkoholowych i rozstrojach żołądka...
Wszystko o czarnej herbacie
Czarne herbaty pochodzą z licznych plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Szczególnie aromatyczna herbata pochodzi z Darjeeling, okręgu w północnych Indiach.
Wszystko o białej herbacie
Biała herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego. Herbata produkowana na niewielką skalę głównie w Chinach. Zbiór herbaty białej odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. W trakcie produkcji poddawana jest tylko procesowi więdnięcia i suszenia.
Wszystko o czerwonej herbacie PU- ERH
Czerwona herbata Pu-Erh (czytaj: pu-er) jest uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat.
Wszystko o Yerba Mate
Yerba Mate (Ilex paraguarensis), to wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Napar ten najbardziej popularny jest w Argentynie, Pargwaju, Urugwaju i Brazylii.
Wszystko o ROOIBOS
Herbatka ta wytwarzana jest z południowoafrykańskiego czerwonokrzewu (Aspalathus linearis) uprawianego w RPA (góry Cedarberg). Znany jest również pod nazwa Redbush, Roibush, Rotbusz.