Matcha Japan Style ID 280505
Matcha to sproszkowana zielona herbata. Jest ona używana w chanoyu - ceremonii picia herbaty. Świetnie sprawdza się w wypiekach, nadaje ciastom ciekawy, zielony kolor oraz subtelnie zmienia smak. Można też zrobić z niej lody oraz inne słodkości.
Sposób przygotowania
Wsypać 0,5 łyżeczki proszku matcha (2 g) do miseczki, dodać 75 ml przegotowanej wody o temp. 80*C i ubijać bambusową miotełką (chasen) przez ok. 30 sek. Przed zmieszaniem z wodą warto przesiać proszek przez sitko. Otrzymujemy piękny żywozielony napój.
Dodatkowe informacje
Zielona herbata jest napojem, który przyrządza się z poddanych jedynie minimalnej oksydacji liści herbaty chińskiej. Jest ona powiązana kulturowo przede wszystkim z Chinami, ale także Japonią i wieloma krajami Środkowego Wschodu. Zielona herbata znana jest w tych wszystkich krajach nie tylko ze względu na niewątpliwe walory smakowe, ale także interesujące właściwości.
-
Właściwości herbaty zielonej:
- W zależności od parzenia - pierwsze parzenie ma działanie pobudzające, drugie parzenie uspokaja i jest świetne w okresach stresu i napięcia.
- Zielona herbata przyspiesza wydzielanie soków trawiennych.
-
Picie herbaty zielonej może powodować obniżenie ciśnienia krwi.
- Garbniki zawarte w Zielonej herbacie mają wiele dobroczynnych właściwości
-
Przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu i pobudza działanie pęcherza moczowego.
-
Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ usuwa zbędne produkty przemiany materii i przyśpiesza metabolizm.
-
Chłodny napar z zielonej herbaty jest doskonały do przemywania przy zapaleniu spojówek oraz powiek.