Wszystko o zielonej herbacie
Herbata zielona w medycynie chińskiej ma swoje znaczące miejsce już od ponad tysiąca lat. Chińczycy używają jej przy zaburzeniach trawiennych, bólach głowy, kłopotach ze wzrokiem (nieostre widzenie), zatruciach alkoholowych i rozstrojach żołądka...
Właściwości:
- Ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł
- Obniża ciśnienie krwi
- Antyseptyczne działanie
- Antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia
- Napar z zielonej herbaty sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka
- odświeża oddech
Przeciwskazania:
- Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty
- Pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych
- Herbatą zieloną nie powinno się popijać leków!
Sposób zaparzania:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.