Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: 36,99 zł
Brakuje: 120,00 zł do darmowej wysyłki
 
 
 

Herbaty i kawy świata – praktyczne porady

Jak zaparzać herbaty?

Herbaty powinny być zaparzane odpowiednio długo oraz we właściwej temperaturze. Tylko dobrze zaparzona herbata pozwala w pełni cieszyć się jej smakiem i aromatem. Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy zbiorczą informację, w jaki sposób należy zaparzać poszczególne gatunki herbaty.

 

Jak przechowywać herbatę?

Najlepsze do przechowywania herbaty są puszki metalowe lub szczelnie zamykane słoiki.

 

Oznaczenia herbat

Kupując w specjalistycznych sklepach herbatę często można spotkać się ze skrótem przed nazwą herbaty. Jest to nic innego jak skrót terminów angielskich oznaczających klasyfikację herbaty według wyglądu i rodzaju liści.

 

Wszystko o zielonej herbacie

Herbata zielona w medycynie chińskiej ma swoje znaczące miejsce już od ponad tysiąca lat. Chińczycy używają jej przy zaburzeniach trawiennych, bólach głowy, kłopotach ze wzrokiem (nieostre widzenie), zatruciach alkoholowych i rozstrojach żołądka...

 

Wszystko o czarnej herbacie

Czarne herbaty pochodzą z licznych plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Szczególnie aromatyczna herbata pochodzi z Darjeeling, okręgu w północnych Indiach.

 

Wszystko o białej herbacie

Biała herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego. Herbata produkowana na niewielką skalę głównie w Chinach. Zbiór herbaty białej odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. W trakcie produkcji poddawana jest tylko procesowi więdnięcia i suszenia.

 

Wszystko o czerwonej herbacie PU- ERH

Czerwona herbata Pu-Erh (czytaj: pu-er) jest uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat. 

 

Wszystko o Yerba Mate

Yerba Mate (Ilex paraguarensis), to wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Napar ten najbardziej popularny jest w Argentynie, Pargwaju, Urugwaju i Brazylii.

 

Wszystko o ROOIBOS

Herbatka ta wytwarzana jest z południowoafrykańskiego czerwonokrzewu (Aspalathus linearis) uprawianego w RPA (góry Cedarberg). Znany jest również pod nazwa Redbush, Roibush, Rotbusz.