Jak zaparzać herbaty?
Herbaty powinny być zaparzane odpowiednio długo oraz we właściwej temperaturze. Tylko dobrze zaparzona herbata pozwala w pełni cieszyć się jej smakiem i aromatem. Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy zbiorczą informację, w jaki sposób należy zaparzać poszczególne gatunki herbaty.
Herbata | ile? | temp. wody: | czas parzenia: |
Biała: | 1 łyżeczkę/ filiżankę | 70-85 °C | 7-9 min. |
Zielona gunpowder: | 1 łyżeczkę/ filiżankę | 70-80 °C | 3-4 min. |
Zielona Chun Mee: | 1 łyżeczkę/ filiżankę | 70 °C | 3-4 min. |
Zielona chińska: | 1 łyżeczkę/ filiżankę | 75-90 °C | 3-4 min. |
Zielona japońska: | 1 łyżeczkę/ filiżankę | 60-75 °C | do 2 min. |
Zielona aromat.: | 1 łyżeczkę/ filiżankę | 80-90 °C | 3-4 min. |
Czarna: | pół łyżeczki/ filiżankę | 95 °C | 4-5 min. |
Czarna Darjeeling: | pół łyżeczki/ filiżankę | 95°C | 3 min. |
Czarna aromat.: | pół łyżeczki/ filiżankę | 95 °C | 4-5 min. |
Czerwona Oolong: | pół łyżeczki/ filiżankę | 95 °C | 5 min. |
Czerwona Pu Erh: | pół łyżeczki/ filiżankę | 95 °C | 3-5 min. |
Rooibos: | 1 łyżeczkę/ filiżankę | 95 °C | 3-5min. |
Mate: | 1 łyżeczkę/ filiżankę | 70 °C | 3-5min. |
La Pacho: | 1 łyżeczkę/ filiżankę | gotować na wolnym ogniu 5-15 min. |
- odstawić na 5 min. - odcedzić |
Ważne informacje:
- Jakość naparu zależy od rodzaju wody. Im woda twardsza, tym napój gorszy. Polecamy wodę przefiltrowaną lub źródlaną.
- Woda w 3-4 min po zagotowaniu osiąga 90°C, w 12-14 min spada do 75°C.
- Herbata zielona z pierwszego parzenia ma działanie pobudzające, z drugiego i trzeciego uspokajające.