Wszystko o czerwonej herbacie PU- ERH
Czerwona herbata Pu-Erh (czytaj: pu-er) jest uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat.
Właściwości:
- pobudza procesy trawienne,
- łagodzi skutki spożycia alkoholu,
Sposób zaparzania:
Aby herbata oddała wszystko to, co w niej najlepsze, zaparzajmy ją klasycznie. Na jedną filiżankę używamy niepełną łyżeczkę liści Pu-Erh. Zalewamy białym wrzątkiem i zostawiamy na 3-5 minut, w zależności od osobistych upodobań. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Specjaliści zalecają pić 3-5 filiŜanek dziennie czerwonej herbaty. Ogrzeje nasze ciało, przepędzi zły humor.
W odróżnieniu od herbaty zielonej, którą należy pić na czczo, Pu-Erh pijemy po jedzeniu. Nie należy herbaty słodzić, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości.