Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: 36,99 zł
Brakuje: 120,00 zł do darmowej wysyłki
 
 
 

Wszystko o kawie

Kawa to orzeźwiający ciało i umysł napar o pobudzających właściwościach został odkryty w Etiopii, skąd rozpowszechnił się w krajach arabskich. Legenda wspomina o pasterzu z Abisynii, imieniem Kaldi który zauważył, że kozy po zjedzeniu liści i owoców drzewa kawowca dokazywały bardziej niż zwykle.

Działanie kawy
Kawa podana rano stawia na nogi, kończąca obiad poprawia trawienie. Kawa jest źródłem energii, kofeina jest szybko wchłaniana przez organizm, poprawia koncentrację umysłu, rozjaśnia pamięć. Po jej wypiciu czujemy komfort pełnej energetycznej sprawności.

Gatunki kaw
ARABICA (Coffea Arabica) Najpopularniejszy i najlepszy gatunek, pochodzi z wyżyn Etiopi. Uprawiana jest w Afryce, Ameryce Południowej i w Azji. Jej ziarna są dość twarde, dają aromatyczny napar. Ziarna Arabiki, pochodzą z kawowca Coffea Arabica. Plantacje najlepiej udają się w wysokich partiach gór, krzewy rosną powoli, ziarna są dużo smaczniejsze od łatwiejszych w uprawie Coffea Robusta.

ROBUSTA (Coffea Canephora) Odkryta dopiero w XIX w. rośnie szybciej niż Arabica i wcześniej owocuje, jest bardziej odporna na zmiany klimatu, choroby i szkodniki, ale w smaku gorsza od Arabiki. Jest bardziej gorzka i zawiera więcej kofeiny.

Uprawa kawy
Owoce kawowca są podobne do wiśni, w których najważniejsze są ich pestki. Dojrzałe owoce mają kolor ciemnoczerwony, słodki miąższ zawiera zwykle dwa ziarenka okryte twardą łuską - tzw. pergaminem, pod którym jest jeszcze wewnętrzna osłonka zwana srebrną skórką. Dojrzewają ok. miesięcy. Drzewo zaczyna owocować po 4-6 latach od zasadzenia. Zwykle jest przycinane do wysokości 2m dla ułatwienia zbiorów. Na jednym drzewku mogą równocześnie, przez cały rok, występować dojrzałe i niedojrzałe owoce. Kawa wymaga specjalnych warunków, dlatego uprawiana jest głównie wokół równika. Drzewa te nie mogą stać w pełnym słońcu, dlatego koło nich sadzi się wyższe drzewa lub palmy, aby dawały cień. Nie toleruje również bardzo niskich temperatur oraz wahań poziomu opadów.

Palenie kawy
Przez 15 minut kawa jest poddawana temperaturze ok. 200-300°C. Dzięki temu uzyskuje się prawie wszystkie jej atrybuty - aromat, kolor, kruchość. Im wyższa temperatura tym ciemniejszy kolor i bardziej cierpki smak. Są trzy stopnie palenia - jasne, średnie i ciemne. Im ciemniejszy brąz ziarna kawy, tym mocniejsza kawa.

powrót...