Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: 36,99 zł
Brakuje: 120,00 zł do darmowej wysyłki
 
 
 

Ciekawostki

Historia kawy oraz sposoby jej zaparzania w różnych krajach to niezwykle obszerny temat. Poznaj najciekawsze fakty związane z tym wyjątkowym napojem.

Kopi Zuak
Indonezyjska kawa Kopi Zuak uzyskiwana jest z ziaren uprzednio przetrawionych i wydalonych przez dziko żyjące Luaki, zwierzęta z rodziny kotowatych. Ziarna te w trakcie trawienia przez zwierze ulegają wielu transformacjom, a napar z nich ma niemal kultowe znaczenie.

Kawa po turecku
W Polsce panuje pogląd, że kawa zalewana wrzątkiem jest kawą po turecku, nic bardziej błędnego. Bardzo drobno zmieloną kawę zmieszaną z cukrem wsypuje się do tygielka, zalewa się zimną wodą i kilkakrotnie podgrzewa się (nie wolno doprowadzić do wrzenia) tak aby wywar tylko się podniósł. Przed przelaniem gorącego naparu do filiżanek, należy dodać kilka kropel zimnej wody, aby fusy opadły na dno.

Cappucino
To włoski rodzaj kawy składający się z 1/3 Espresso, 1/3 mleka parzonego i 1/3 pianki. Gorące mleko wlewamy do kawy, a na koniec dodajemy piankę oraz posypujemy czekoladą w proszku. Latte - Składa się z 1 mleka parzonego i 1 Espresso

Zestawienie zawartości kofeiny w artykułach spożywczych:

  • 80-120 mg szklanka czarnej kawy
  • 95 mg filiżanka kawy rozpuszczalnej
  • 57 mg filiżanka Espresso
  • 65 mg niepełna szklanka czarnej, importowanej herbaty
  • 46 mg szklanka typowej herbaty w torebkach
  • 45 mg puszka Coca Cola
  • 31 mg szklanka zielonej herbaty

powrót...