Wszystko o czarnej herbacie
Czarne herbaty pochodzą z licznych plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Szczególnie aromatyczna herbata pochodzi z Darjeeling, okręgu w północnych Indiach.
Znane i cenione są również herbaty pochodzące z prowincji Assam oraz z Cejlonu. Herbata może być sprzedawana w postaci liściastej (najlepszej jakości), łamanej, proszkowej i pylistej. Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czerwonawy.
Obróbka czarnej herbaty ma zawsze cztery podstawowe etapy: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie (utlenianie) i suszenie (”palenie”).
W celu polepszenia i wzbogacenia smaku herbat czarnych stosuje się różne dodatki takie jak: owoce, różnego rodzaju płatki kwiatów, przyprawy.
Właściwości:
- koi duszę, rozjaśnia umysł (zawiera kofeinę, zwaną teiną );
- teina wzmaga aktywność soków trawiennych;
- naukowcy są zdania, że składniki czarnej herbaty mogą działać jako antyutleniacze,
Zaparzanie:
Wodą przegotowaną o temperaturze 95°C przez 3-4 minut