Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: 36,99 zł
Brakuje: 120,00 zł do darmowej wysyłki
 
 
 

Jak zaparzać herbaty?

Herbaty powinny być zaparzane odpowiednio długo oraz we właściwej temperaturze. Tylko dobrze zaparzona herbata pozwala w pełni cieszyć się jej smakiem i aromatem. Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy zbiorczą informację, w jaki sposób należy zaparzać poszczególne gatunki herbaty.

Herbata ile? temp. wody: czas parzenia:
Biała: 1 łyżeczkę/ filiżankę 70-85 °C 7-9 min.
Zielona gunpowder: 1 łyżeczkę/ filiżankę 70-80 °C 3-4 min.
Zielona Chun Mee: 1 łyżeczkę/ filiżankę 70 °C 3-4 min.
Zielona chińska: 1 łyżeczkę/ filiżankę 75-90 °C 3-4 min.
Zielona japońska: 1 łyżeczkę/ filiżankę 60-75 °C do 2 min.
Zielona aromat.: 1 łyżeczkę/ filiżankę 80-90 °C 3-4 min.
Czarna: pół łyżeczki/ filiżankę 95 °C 4-5 min.
Czarna Darjeeling: pół łyżeczki/ filiżankę 95°C 3 min.
Czarna aromat.: pół łyżeczki/ filiżankę 95 °C 4-5 min.
Czerwona Oolong: pół łyżeczki/ filiżankę 95 °C 5 min.
Czerwona Pu Erh: pół łyżeczki/ filiżankę 95 °C 3-5 min.
Rooibos: 1 łyżeczkę/ filiżankę 95 °C 3-5min.
Mate: 1 łyżeczkę/ filiżankę 70 °C 3-5min.
La Pacho: 1 łyżeczkę/ filiżankę gotować na wolnym ogniu
5-15 min.
- odstawić na 5 min.
- odcedzić

Ważne informacje:

  • Jakość naparu zależy od rodzaju wody. Im woda twardsza, tym napój gorszy. Polecamy wodę przefiltrowaną lub źródlaną.
  • Woda w 3-4 min po zagotowaniu osiąga 90°C, w 12-14 min spada do 75°C.
  • Herbata zielona z pierwszego parzenia ma działanie pobudzające, z drugiego i trzeciego uspokajające.

powrót...