Herbata Pu Erh Pomarańczowa ID 280335
Czerwona herbata o orzeżwiającym cytrusowym smaku, z dodatkiem skórki pomarańczowej. Polecamy!
Sposób przygotowania
Wsypać pół łyżeczki do filiżanki zalać wodą o temperaturze 96°C, parzyć od 3 do 5 minut. Można ją parzyć do trzech razy.
Dodatkowe informacje
Pochodzi ona z Chin, głównie z prowincji Yunnan oraz z Tajwanu. Odznacza się bogactwem mikroelementów i składników mineralnych. Korzystnie wpływa na poprawę koncentracji, pamięci, a nawet samopoczucia. Pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Proces produkcyjny przebiega w wilgotnej i ciepłej atmosferze przez okres od kilkunastu tygodni do kilkudziesięciu lat (im dłużej tym uzyskuje się bardziej wartościowy produkt). W tym czasie listki herbaty poddawane są fermentacji nieenzymatycznej, czyli długotrwałemu wystawieniu liści na działanie pierwotniaków. Zmienia się kolor liści na brunatno brązowy, a herbata uzyskuje ziemisto - korzenny aromat o lekko dymnym smaku.