Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
Wartość: 36,99 zł
Brakuje: 120,00 zł do darmowej wysyłki
 
 
 

Matcha Japan Style ID 280505

50g   31,30 zł  
100g   56,90 zł  
200g   113,80 zł  
500g   278,81 zł  
1kg   540,55 zł  
inna ilość
(>50g)
g 31,30 zł  
 
dostępny (wysyłka 24 godziny)
 

Matcha to sproszkowana zielona herbata. Jest ona używana w chanoyu - ceremonii picia herbaty. Świetnie sprawdza się w wypiekach, nadaje ciastom ciekawy, zielony kolor oraz subtelnie zmienia smak. Można też zrobić z niej lody oraz inne słodkości.

Sposób przygotowania

Wsypać 0,5 łyżeczki proszku matcha (2 g) do miseczki, dodać 75 ml przegotowanej wody o temp. 80*C i ubijać bambusową miotełką (chasen) przez ok. 30 sek. Przed zmieszaniem z wodą warto przesiać proszek przez sitko. Otrzymujemy piękny żywozielony napój.

Dodatkowe informacje

Zielona herbata jest napojem, który przyrządza się z poddanych jedynie minimalnej oksydacji liści herbaty chińskiej. Jest ona powiązana kulturowo przede wszystkim z Chinami, ale także Japonią i wieloma krajami Środkowego Wschodu. Zielona herbata znana jest w tych wszystkich krajach nie tylko ze względu na niewątpliwe walory smakowe, ale także interesujące właściwości.

  • Właściwości herbaty zielonej:

    • W zależności od parzenia - pierwsze parzenie ma działanie pobudzające, drugie parzenie uspokaja i jest świetne w okresach stresu i napięcia. 
    • Zielona herbata przyspiesza wydzielanie soków trawiennych.
    • Picie herbaty zielonej może powodować obniżenie ciśnienia krwi.

    • Garbniki zawarte w Zielonej herbacie mają wiele dobroczynnych właściwości 
    • Przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu i pobudza działanie pęcherza moczowego.

    • Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ usuwa zbędne produkty przemiany materii i przyśpiesza metabolizm.

    • Chłodny napar z zielonej herbaty jest doskonały do przemywania przy zapaleniu spojówek oraz powiek.

 

wróć do kategorii

Polecamy podobne produkty:

Polecamy akcesoria:

  Wybierz rodzaj
Przed zakupem wybierz wymagane parametry.