Kokeicha Japońska Herbata Zielona ID 280474
Prawdziwy rarytas.Jest to zielona japońska sproszkowana herbata sporządzana z liści ścieranych na proszek, mieszanych z wodą i sproszkowanym ryżem, a następnie prasowana i cięta na kształt igiełek.Ma łagodny smak,z odrobiną słodyczy pochodzącą od ryżu.
Sposób przygotowania
Dwie łyżeczki na filiżankę, zalać wodą o temperaturze 60-70 stopni C. Parzyć 1,5-2 minuty. Zaparzona daje żółtozielony napar o delikatnym, lekkim smaku. Najlepiej smakuje bez dodatków. Można zaparzać do trzech razy.
Dodatkowe informacje
Zielona herbata jest napojem, który przyrządza się z poddanych jedynie minimalnej oksydacji liści herbaty chińskiej. Jest ona powiązana kulturowo przede wszystkim z Chinami, ale także Japonią i wieloma krajami Środkowego Wschodu. Zielona herbata znana jest w tych wszystkich krajach nie tylko ze względu na niewątpliwe walory smakowe, ale także interesujące właściwości.
-
Właściwości herbaty zielonej:
- W zależności od parzenia - pierwsze parzenie ma działanie pobudzające, drugie parzenie uspokaja i jest świetne w okresach stresu i napięcia.
- Zielona herbata przyspiesza wydzielanie soków trawiennych.
-
Picie herbaty zielonej może powodować obniżenie ciśnienia krwi.
- Garbniki zawarte w Zielonej herbacie mają wiele dobroczynnych właściwości
-
Przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu i pobudza działanie pęcherza moczowego.
-
Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ usuwa zbędne produkty przemiany materii i przyśpiesza metabolizm.
-
Chłodny napar z zielonej herbaty jest doskonały do przemywania przy zapaleniu spojówek oraz powiek.